Urmăreşte-ne

Comentarii Recente

  Ziua Internationala a Limbii Materne

  GD Star Rating
  loading...
  Loading Map....

  Tipul evenimentului
  Sarbatorire

  Data - Ora
  21/02/2014
  Toata ziua

  Acces
  Intrare: Libera

  Date de contact
  E-mail: -
  Website: -
  Facebook: -
  Twitter: -
  Linkedin: -


  ziua-limbii-materne
  Evenimentul se refera la

  Pe 17 noimebrie 1999, in Conferinta Generala a UNESCO, data de 21 februarie a fost proclamata Ziua Internationala a Limbii Materne, prin care se promoveaza recunoasterea si utilizarea limbilor materne din lume, in special a limbilor grupurilor minoritare. Ziua Internationala a Limbii Materne se sarbatoreste in fiecare an din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistica, multilingvismul si multiculturalismul.  Statele membre UNESCO s-au angajat sa contribuie la protectia si revigorarea bogatei diversitati culturale prin promovarea limbilor ca forma de comunicare, interactiune si in?elegere intre popoare diferite.

  Si in Romania, aceasta zi este celebrata in fiecare an prin diverse evenimente culturale, mai mult sau mai putin cunoscute. Daca aveti cunostinta de astfel de evenimente, va rog sa ne spuneti, pentru a le face publice.

  Putina istorie

  Data de 21 februarie reprezinta data in care in 1952, studentii vorbitori de limba Bengali din Pakistan (ce cuprindea pe atunci statul Bangladesh) au fost ucisi de catre politie in timpul unor demonstratii de strada in orasul Dhaka. Acestia militau pentru recunoasterea limbii lor ca una dintre limbile vorbite pe teritoriul statului Pakistan. Guvernatorul Pakistanului decretase in 1948 ca limba Urdu este singura limba oficiala atat in estul, cat si in vestul Pakistanului, dar populatia din est (teritoriu devenit ulterior statul Bangladesh), care vorbea in majoritate limba Bengali, a initiat o miscare de protest care a culminat in 21 Februarie 1952 cu manifestatia studentilor de la Universitatea din Dhaka, amintita mai sus. Dhaka a devenit ulterior capitala Bangladesh-ului.


  Evenimente viitoare in aceasta locatie

  • Nu exista evenimente pentru aceasta locatie

  GD Star Rating
  loading...

  Lăsaţi un răspuns

    

    

    


  × 7 = 14

  Puteţi folosi aceste tag-uri HTML

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>